Echipa este o familie care te ajută



În acest articol  vorbim despre puterea de a visa și a construi, este o probă propusă de Super Blog și sper să mă ridic la așteptări. De multe ori când mă plimb prin oraș și văd cum unele clădiri s-au modificat de-a lungul anilor mă apucă nostalgia. Nostalgia și în același timp regretul că nu am apucat să văd anumite clădiri cum au fost, chiar dacă și acum se păstrează tiparul tot se mai schimbă una alta. Pe lângă clădiri care sunt dovezi a unor epoci care nu se mai întorc, mă intrigă și munca depusă pentru construire. Chiar dacă acum se poate obține ușor toate documentele necesare, sunt foarte curioasă cum se organizeazu și comunicau oamenii în acele vremuri. Dacă tot am adus vorba de documente chiar dacă acum este ușor să faci rost de anumite avize, mulți români nu au habar cum să le obține și de aceea am făcut i-am rugat pe cei de la firma Aia Proiect să ne răspundă la câteva întrebări.

 Cu ce se ocupă mai exact echipa Aia?
  Portofoliul nostru este divers de la amenajări până la consultanță în achiziție.

  Cu ce se deosebește echipa voastră față de celălalte  de pe piață?
   Suntem o familie tânără de oameni cu viziune; credem că munca de echipă este cea mai importantă și suntem mândri de rezultatele finale.

   Dacă ai adus vorba de munca în echipă cât de importantă este aceasta în domeniul vostru?
     Dacă vorbim de proiectarea unei case pot spune că este foarte importantă; dacă te uiți la toate proiectele noastre vei vedea singură rezultatele. Arhitecții noștri proiectanți sunt ca o familie și au învățat să se accepte și să se motiveze reciproc. Un proiect de casă necesită o abordare diferită de fiecare dată acest lucru dă șanșa tuturor din echipă să își lase amprenta asupra unui proiect.

  Cum ți-ai descrie echipa?
    Cum am spus și mai devreme suntem o familie, avem câteodată divergențe în abordarea unui proiect dar până la urmă facem cumva și produsul finit are amprenta tuturor. Ca să ai rezultate bune în acest domeniu trebuie să ai încredere în colegi tăi, de aceea spunem că suntem ca un schelet și ne susținem unii pe alți.

  Frumoasă comparație dar cât durează în medie un proiect?
   Fiecare proiect are o durată diferită și acest lucru se întâmplă din diferite motive. Noi ne ocupăm și cu obținerea avizelor de construire dar nu numai asta; sunt multe documente care sunt necesare pentru construirea dar și pentru amenajări sau renovări. Suntem mândri de echipa noastră competentă care poate obține aceste avize în locul beneficiarilor. Ne confruntăm mereu cu aceste întrebări din partea angajatorilor și după ce le explicăm suflă ușurați că le luăm o piatră de pe inimă.

 Înainte să încheiăm interviul am o curiozitate, cum ți se pare Bucureștiul din punct de vedere arhitectural?
  Este un oraș cu o istorie lungă și interesantă și este mare păcat că o parte din el este pus sub negura uitări. Cu părere de rău o spun că oamenii din ziua de astăzi numai sunt curioși în legătură cu istoria monumentelor, încă avem destule case care au de spus povești. Din perspectia unui arhitect pot spune că îmi pare rău să văd munca predecesorilor mei distrusă și generația mea încearcă să îi facă pe tineri să conștietizeze că dacă aceste monumente care sunt parte din istorie dispar atunci ne putem considera o țară goală.

 Cu ce ai vrea să rămână în minte cititori?
  Că nu sunt singuri, dacă au nevoie de oameni competenți ca să îi ajute cu diferite acte pentru casă noi suntem aici. Pe lângă acest aspect, să încercăm să oprim acest masacru asupra istoriei vii a acestei țări și să privim casele ca o moștenire. Sunt moștenirea unor oameni care le-au construit cu dragoste și acest lucru se poate vedea.

 Vă spun sincer că acest interviu mi-a făcut pielea găină și m-a impulsionat de a ajuta această inițiativă și de a face cât mai multă lume să privească cu "ochi buni" monumentele istorice. M-a pus pe gânduri faptul că arhitecți își văd creațile ca niște copii așa că am căutat case unde acest lucru se observă. Chiar dacă mă plimb des prin oraș și văd multe clădiri spectaculoase dar nu sunt multe restaurate. Un exemplu de casă restaurată unde se vede implicarea  unei echipei este casa Mincu, actualul sediu al Ordinului Arhitecților. Destinul este câteodată hilar, tot arhitecți au fost cei care au readus la viață o capodoberă. Ca să vă fac un rezumat cum arăta casa până să o preia ei; proprietarea vopsise tavanele albe că așa erau la moda și nu au ținut deloc cont de stilul original al casei. Zidurile era într-o stare bună dar se vedeau fisuri în perete dar și pereți îmbibați în apă.

 Reperațile s-au întins pe mai mulți ani pentru că au dorit să readucă casa la viață. Oamenii au început atipic cu restaurarea tavanelor, lucrările au durat cam doi ani deoarece s-au documentat temeinic și au avut de reprodus și părțile pictate. S-a lucrat și la micile detalii, de aceea încuietorile de la ferestre s-au păstrat de pe vremea lui Mincu. Și lemnul lambriurilor s-a păstrat și s-a curățat în zonele cele mai afectate; pe lângă aceste aspecte s-a desfăcut parchetul dar și tapițeria și au fost remontate ca să se păstreze stilul original. Aceste confesiuni sunt o mărturie a unei echipe care a știut să se completeze și au putut rezista acestui proiect care a durat mulți ani. Deci dacă veți mai intra în case dar nu numai restaurate, uitați-vă în jur și veți descoperi câte ceva despre cel care a construit-o dar și despre arhitecții care au restaurat-o.

Ca să închei într-o notă veselă, vă atașez mai jos o poză cu design-ul original al unei camere din casa Micu și vă aștept să îmi spuneți dacă s-au păstrat detalile.:d
imagine preluată de pe www.oar.archi

Comentarii

Postări populare